1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kreatin – kako deluje? – Kako vpliva na mišično rast?

creatin-top

Za razvoj mišične mase je potrebno učinkovito nadomeščanje. Kreatin je najbolj priljubljeno sredstvo za povečanje mišične mase. Pojavi se v različnih oblikah. Na trgu je na voljo v obliki monohidrata, malata, nitrata in kreatinijevega hidroklorida. Mnogi ljudje se odločijo za dopolnilo kreatina, da bi dobili želeno mišično maso.

Kreatin – za kaj gre?

Kreatin – β-metilgvanidinoocetna kislina – je kemična organska spojina, ki nastane med presnovo. Pojavi se predvsem v mišicah in kitah. Kreatin naj bi omogočil povečanje mišične mase.

Kreatin ni nova snov. Leta 1832 ga je odkril Michael Eugene Chaverul kot komponenta skeletnih mišic. Uporablja se za shranjevanje in sproščanje energije, ki je potrebna za številne kemične procese, ki potekajo v celicah, tudi za sintezo proteinov v mišicah. Najboljši vir kreatina je meso in ribe.

creatin

Kreatin se uporablja kot prehransko dopolnilo že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Postal je priljubljen kot sredstvo za povečanje učinkov telovadbe in izgradnjo mišične mase. Uporablja se pred treningom.

Kreatin – lastnosti in uporaba

Uporaba kreatina pred treningi povzroči povečano skladiščenje vode v mišičnih celicah. Dopolnilo povečuje količino kreatina, ki je naravno prisotna v telesu. Telo kompenzira presežek s povečanjem nivoja tekočine. Kreatin povečuje sposobnost shranjevanja glikogena, ki je v času treninga rezervni vir energije. Uporaba kreatina poveča mišično moč in mišično maso brez visoko intenzivnega treninga.

Kreatin proizvaja ATP kot glavni vir energije za mišice. Kreatin je odgovoren za:

 • katabolne in anabolične učinke,
 • hitrejše povečanje mišične mase,
 • stimulacijo sinteze beljakovin v mišicah,
 • povečanje hidracije mišične celice,
 • zaviranje miostatina – beljakovin, ki ne morejo povečati mišične mase,
 • pospešitev procesa regeneracije med odmori pri treningih,
 • povečanje mišične moči in vzdržljivosti

Kreatin – vrste

Ker se je trg razvil, se je kreatin pojavil v različnih oblikah. Razlikuje se v stopnji sofisticiranosti, topnosti in učinkovitosti. Tukaj so najbolj priljubljene vrste kreatina:

 • Kreatin monohidrat – molekula vode in molekule kreatina, združena v eno molekulo – hitro,
 • Kreatin malat – kombinacija kreatina in jabolčne kisline, povečuje moč in zmanjša zadrževanje vode,
 • Kreatin piruvat – pomaga pridobivati ​​moč, podpira regeneracijo mišic,
 • Kreatin magnezijevega kelata – kombinacija kreatina in magnezija v eni molekuli.

>> Preberite tudi: Kako učinkovito in varno pridobiti telesno maso?

Kreatin – doziranje

Mnogi ljudje se odločijo za dopolnilo kreatina na podlagi sposobnosti hitrega širjenja mišične mase. Učinkovito doziranje v kombinaciji z ustreznim treningom lahko prinese želene rezultate. Treba je spomniti, da ne obstaja ista učinkovitega doza kreatina za vsakogar.perfect-creatin

Strokovnjaki priporočajo prilagajanje odmerka kreatina telesni teži. Zato je priporočljivo, da v enem zaužitju vzamete 1 g kreatina za vsakih 10 kg lastne teže. Eno porcijo lahko vzamete pred treningom, drugo pa po treningu. Kreatin se lahko uporablja celo leto, tudi zjutraj in zvečer.

Strokovnjaki priporočajo uporabo kreatina z drugimi dopolnili in beljakovinskimi dodatki, pripravki magnezija, tavrin ali ogljikovimi hidrati. Pravilen odmerek kreatina ne povzroča neželenih učinkov. Kreatin vedno pogosteje uporabljajo mladi, ki imajo težave z zaznavanjem svojega telesa med puberteto. Vendar pa je treba upoštevati varnost mladine in zdravje razvijajočega se telesa.

Česa še ne veste o kreatinu?

 • Za mnoge je keratin sredstvo za hitro povečanje mišične mase. Vsi ne vedo, da je bil kreatin odkrit v devetnajstem stoletju.
 • Kreatin se naravno pojavlja v človeškem telesu in je shranjen v mišicah.
 • Mladostniki lahko uporabljajo kreatinsko dopolnilo. Potrebno je pravilno doziranje
 • Poveča telesno težo z zadrževanjem vode v telesu

Glejte tudi

Stalno pomanjkanje energije in pogoste bolezni so znak, da so v našem telesu morda paraziti. Spoznajte učinkovit način za njihovo odpravo.

Vaša slaba sreča je neznosna, in ne veste, kako se je znebiti? Nič težkega

4 misli na “Kreatin – kako deluje? – Kako vpliva na mišično rast?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *